Czy wszystkie środki spożywcze podlegają nowej regulacji? Jeśli nie, to jakie?

Poznaj odpowiedź na to pytanie na naszym bezpłatnym szkoleniu online:

Pochodzenie żywności — nowe zasady znakowania

Obejrzyj bezpłatne szkolenie online Nowa matryca stawek VAT — zmiany od 1 kwietnia

Termin szkolenia: 23 kwietnia, godz. 10:00

Od 1 kwietnia 2020 r. obowiązują nowe zasady deklarowania na etykietach środków spożywczych informacji o pochodzeniu podstawowego składnika. Nowe wymogi zostały uregulowane w dwóch rozporządzeniach:

  1. rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
  2. rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2018/775

Deklarowanie pochodzenia podstawowego składnika wiąże się jednak także ze znacznym wysiłkiem ze strony przedsiębiorstw spożywczych. Firmy będą musiały dostosować dotychczasowe oznakowanie swoich produktów żywnościowych, a być może także zmienić źródła i kanały dostaw surowców.

Wszelkie zawiłości prawne wytłumaczy nasz ekspert 23 kwietnia podczas bezpłatnego szkolenia online „Pochodzenie żywności – nowe zasady znakowania”. Prelegentem będzie dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, która odpowie m.in. na poniższe pytania:

  1. W jakich przypadkach konieczna jest deklaracja pochodzenia podstawowego składnika?
  2. Czy wszystkie środki spożywcze podlegają nowej regulacji? Jeśli nie, to jakie?
  3. Jaki element znakowania należy uznać za deklarację pochodzenia całego środka spożywczego?
  4. Podstawowy składnik – jak go szukać w produkcie?
  5. Jak oznaczyć pochodzenie podstawowego składnika na etykiecie?
  6. Czy każdy produkt na rynku już 1 kwietnia 2020 r. musi być zgodny z nową regulacją?

Zapisz się i korzystaj z eksperckiej wiedzy!

Aby zapisać się na szkolenie, wypełnij formularz:

Pole wymagane

Pole wymagane

Podaj poprawny adres e-mail

Pole wymagane

Pole wymagane

LEX Biznes to nowoczesna baza informacji prawnej, stworzona z myślą o zabezpieczeniu potrzeb prawnych średnich i dużych firm. Na ofertę składa się 9 specjalnie przygotowanych pakietów tematycznych. Posiadając produkt masz pewność, że wszystkie działy w Twojej firmie zyskują dostęp do wiedzy i praktycznych narzędzi.

Invalid Input

Nasz Konsultant oddzwoni na podany numer telefonu.

Pole wymagane
Administratorem Państwa danych osobowych, czyli podmiotem decydującym o celach i sposobach przetwarzania Pana/Pani danych osobowych, jest Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Przyokopowej 33, 01-208 Warszawa. Informujemy, że podanie danych osobowych zawartych w formularzu jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji dostępu do zamówionego webinaru, a także, że przysługują Państwu prawa dostępu do Państwa danych osobowych, ich zmiany (w tym aktualizacji), a także pozostałe prawa opisane w Polityce prywatności, której treść dostępna jest tutaj. Dane osobowe podane przez Państwa będą przetwarzane przez nas w zgodzie z przepisami prawa, w celu realizacji ww. dostępu, a jeśli udzielili Państwo określonych zgód – również na podstawie ww. zgody i w celu w jej treści określonym. Nadto, będziemy przetwarzać Państwa dane na podstawie naszego uzasadnionego interesu jako administratora danych, w celach opisanych w Polityce prywatności, w tym w celu wykonywania badań i analiz oraz w celach marketingowych (marketing bezpośredni własnych produktów). Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi informacjami dostępnymi w Polityce prywatności, w tym dot. okresów przechowywania danych i kategorii odbiorców danych. W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Pole wymagane

Pole wymagane

Pole wymagane

* Pola wymagane.

Prelegent

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego; doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego. Doktor nauk prawnych – stopień uzyskany na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa, na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne, nostryfikowany na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie (wcześniej – w latach 2008-2010 r. – pracownik Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie).